Ferrari Virtual Academy 2010

rFactor, F1 Challenge 99-02, F1-2002, GP4, itd... - czyli kącik domorosłego Schumachera ;-)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Ferrari Virtual Academy 2010

Post autor: hideto » pt 17 wrz, 2010 03:52

Cóż, przeczytałem komentarze kilku 'profesjonalistów' w światku simracingu i byłem sceptycznie nastawiony ale... spróbowałem i absolutnie nie żałuję. Dlaczego ? otóż grając w rfactora, f1c, jaką kolwiek inną grę miałem zawsze uczucie, bolidu jadącego po lodzie tylnymi na slickach a przednimi na kolcach. Tutaj tego nie ma.

Niby wydaje się łatwo, ale po zrobieniu 40 kółek Massa mi potrafi wbić po 9 dziesiątych na bardziej skomplikowanym dohamowaniu, a utrzymanie takiej prędkości jak on w zakrętach nie jest wcale łatwe.

Bolid prowadzi się tak jak spodziewam się że ma to miesjce gdy widzę F1 w telewizji. Tzn minimalne dodatnie gazu nie powoduje kłębów dymu na wyjściu z zakrętu, a muśnięcie hamulca nie blokuje kół jakby ktoś nam pręt między szprychy włożył. Mówiąc wprost uważam, że jest to najbardziej realna fizyka bolidu F1 z jaką miałem do czynienia.

Na ile odpowiada to faktycznemu F10 ? pewnie nie w 100% ale myślę że całkiem wiernie odtwarza to czego normalny człowiek, nie zmanierowany swoim 'geniuszem' w simracingu, się spodziewa.

Osobiście polecam, wiem wiem 60 zł ale na prawdę warto, będzie też warto wydać później po te 40 zł za dodatkowe dwa na prawdę świetne tory.

Ponieważ niektórzy mają problem z ustawieniem kierownicy pod tym modem mały tutorial:

Obrazek

na tej zakładce, wybieramy z listy CUSTOM

Obrazek

przechodzimy do kolejnej zakładki i z listy wybieramy nazwę kontrolera z którego chcemy skorzystać.

Obrazek

Dalej sprawa jest już banalna. Kręcimy kierownicą i patrzymy który pasek się zmienia. Następnie zaznaczamy to kółeczko obok steer i klikamy na 'select' obok paska który się zmieniał pod wpływem kręcenia kierownicą.
Następnie zaznaczamy kółeczko obok throttle i wciskamy gaz, znów jeden pasek się będzie zmnieniał i obok niego wciskamy ;select' następnie trzeba puścić gaz i wcisnąć przycisk 'set min' po czym go wcisnąć do oporu i wcisnąć 'set max'. Podobnie postępujemy z hamulcami.

Biegi i balans hamulców, zaznaczamy sobie kółeczko obok konkretnej opcji a następnie wciskamy na kierownicy przycisk który ma jej odpowiadać, podświetli sięjeden z ponumerowanych prostokątów i w niego trzeba kliknąć by przypisać opcję do klawisza.

Screenów samej gry nie dałem, na stronie Ferrari sobie każdy znajdzie.

Dodam tylko, że tory były skanowane laserowo, bolid Ferrari jest z AutoCAD'a

Poza dźwiękami chyba się nie ma do czego przyczepić, polecam serdecznie.
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

Awatar użytkownika
jaro738
Posty: 2949
Rejestracja: śr 13 gru, 2006 20:34
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: jaro738 » wt 21 wrz, 2010 09:49

udalo sie komus uruchomic na 7-ce? bo mi wyskakuje blad pod koniec instalacji

http://i263.photobucket.com/albums/ii13 ... 1285055369

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » wt 21 wrz, 2010 09:54

a próbowałeś używać zgodności ? DX na początku wskazuje na błąd dirctx, może to nie obsługuje 10 czy tam 11 którą posiada goła 7mka.
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

Awatar użytkownika
jaro738
Posty: 2949
Rejestracja: śr 13 gru, 2006 20:34
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: jaro738 » wt 21 wrz, 2010 09:59

probowales.

Awatar użytkownika
gootek
Posty: 784
Rejestracja: pt 08 lut, 2008 10:09
Lokalizacja: Dolnośląskie

Post autor: gootek » wt 21 wrz, 2010 13:45

Wszystkie DXy są kompatybilne wstecznie...

Awatar użytkownika
yarpen.zirgin
Posty: 4404
Rejestracja: pt 16 lut, 2007 12:46

Post autor: yarpen.zirgin » wt 21 wrz, 2010 15:26

Co nie znaczy, że gry to uwzględniają :P Przykład... Age of Conan nie pozwala się uruchomić, bo "nie ma najnowszego DX9.0"... co z tego, że jest DX 10 :/
KubicoManiak vel Dobro Squad
CHAM squad

Awatar użytkownika
Tommy-F1
Posty: 472
Rejestracja: wt 05 cze, 2007 12:59
Lokalizacja: Polkowice

Post autor: Tommy-F1 » czw 23 wrz, 2010 13:53

Hid czułość kontrolera można gdzieś zmienić ? czy tylko w ustawieniach sterownika kierownicy

Awatar użytkownika
sh3d2
Posty: 227
Rejestracja: śr 03 mar, 2010 21:33

Post autor: sh3d2 » pt 02 gru, 2011 21:31

Krotko, adrenaline pack. ma ktos? (hid?)
warto?
szczegolnie interesuje mnie jak wyglada symulacja kers/drs.

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » pn 05 gru, 2011 00:42

Niestety nie miałem przyjemności.
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

ODPOWIEDZ

Wróć do „Symulacje F1”