Witam... jak przepisy odnoszą się do sytuacji, w której mamy wyasfaltowaną zewnętrzną stronę wyjścia zakrętu, ale oddzieloną białą linią i kierowca pokonuje zakręt ze znacznie większą prędkością "wypadając" na zewnątrz zakrętu (czyli wszystkimi 4 kołami za białą linię)
czy traktuje się to tak samo jak ścięcie zakrętu ?
To troszkę odnosi się do sytuacji podobnej jak jazda raikonena w gp belgii w 2009 roku.
Pytam, bo wybuchły na ten temat kontrowersje w lidze rfactor, w której jeżdżę i przyznam, że mimo 13 lat , od których interesuję się F1 nie do końca czułem się zorientowany.
Poszerzanie zakrętu...
Moderator: Moderatorzy
Poszerzanie zakrętu...
przewidzieć układ stawki w 2014 to dla mnie ruletka
- Venceremos
W lidze rFactor być może. W przypadku realnej F1 nie spotkałem się z sytuacją aby takie zachowanie zostało ukarane. Fakt, ze swego czasu jeden z kierowców Ferrari dostał w Hockenheim ostrzeżenie żeby nie wyjeżdżał tak mocno na T1 bo przyglądają mu się bacznym okiem sędziowie.hideto pisze:Na T1 powinno być to dopuszczone, nawet jeśli jest to ewidentne i specjalne, w dalszej części wyścigu już absolutnie nie.
"Formula 1 is not a sport" - Jedyna rozsądna wypowiedź Alonso :D
Jeśli zawodnik wyjechał poza tor wszystkimi 4 kołami podczas wyprzedzania bądź "szybkiego kółka" to taka sytuacja jest rozpatrywana przez sędziów.Jeśli wyprzedzał innego kierowce i mu się to udało to nakazane jest przepuścić wyprzedzonego zawodnika.Jeśli sytuacja powtarza się, ale nie przy manewrach wyprzedzania to kierowca jest upominany przez radio.A jeśli chodzi o Rfactor to jeśli nie było wyprzedzenia to ja bym się nad tym nie zastanawiał.