GP Australii - dyskusje - start sezonu!

Wyścigi GP2 League

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » sob 10 paź, 2009 23:06

Jeszcze chciałbym nadmienić jedna sprawę, Zeid chyba musisz się udać do del'a na lekcje dublowania, bo dublowanie ciebie kosztowało mnie blisko sekundę, w sumie del jakoś super tego też nie zrobił ale o niebo lepiej.

I jedna rzecz mnie w sumie troszkę zdenerwowała, ale teraz wiem jak czuli się kierowcy F1L w zeszłych sezonach.

Etetienne czy jakoś tak, sorki nie kojarzę jeszcze nicka dobrze, tańczyłeś po całym torze i poboczach wzniecając tumany kurzu, nie da rady coś z tym zrobić ? bo to zapewne problem z uplaadem twojego internetu, nie wiem może sprawdź czy coś ci nie zjada przepustowości łącza ?
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

Awatar użytkownika
Etienne
Posty: 87
Rejestracja: pt 04 wrz, 2009 22:44
Lokalizacja: Żyrardów

Post autor: Etienne » sob 10 paź, 2009 23:11

Net był czysty :( W pasku tylko zegarek. Nie mam pojęcia dlaczego. Generalnie net chodzi szybko i nie mam problemów. :/ Ale z mojej perspektywy wydawało mi się że nie mam lagów bo innych widziałem dobrze. Nie wiem co z tym fantem począć :/
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MikeF1
Posty: 433
Rejestracja: pt 10 sie, 2007 16:08
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: MikeF1 » sob 10 paź, 2009 23:16

hideto pisze:Jeszcze chciałbym nadmienić jedna sprawę, Zeid chyba musisz się udać do del'a na lekcje dublowania, bo dublowanie ciebie kosztowało mnie blisko sekundę
Mnie już uniknięcie wypadku i spin = 10 sekund.

Awatar użytkownika
Chipita
Posty: 2345
Rejestracja: pn 22 paź, 2007 16:10
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: Chipita » sob 10 paź, 2009 23:50

ESPAÑA !!!

cichy
Posty: 1558
Rejestracja: pt 21 wrz, 2007 23:38

Post autor: cichy » ndz 11 paź, 2009 00:47

Etienne, musisz coś zrobić z netem bo akurat skopałeś mi Quala ;)
ale jak coś to moje 5 kółko, zakręt 3 (chyba)..
Ostatnio zmieniony ndz 11 paź, 2009 00:48 przez cichy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Chipita
Posty: 2345
Rejestracja: pn 22 paź, 2007 16:10
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: Chipita » ndz 11 paź, 2009 00:53

W tym sezonie oprócz onboardów z komentarzem, które są dość wolne, będą się pojawiać onboardy z PP z których można się już czegoś nauczyć. Zaczynamy. Akurat wypadło tak, że znów jest hide ale to zapewne pierwszy i ostatni raz :P

<br>[center]<object width="500" height="405"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/J3Qb-0SZVqQ&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/J3Qb-0SZVqQ&hl ... 9&border=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="500" height="405"></embed></object>[/center]
(i tak polecam przejście na YT i oglądanie tam bezpośrednio w HQ)
ESPA&#209;A !!!

Awatar użytkownika
Etienne
Posty: 87
Rejestracja: pt 04 wrz, 2009 22:44
Lokalizacja: Żyrardów

Post autor: Etienne » ndz 11 paź, 2009 01:02

cichy pisze:Etienne, musisz coś zrobić z netem bo akurat skopałeś mi Quala ;)
ale jak coś to moje 5 kółko, zakręt 3 (chyba)..
Możliwe ale nie miałem na to wpływu :(
Z mojej perspektywy qual przeszedł czysto :/ Nie odczuwałem żebym miał lagi. Bez sensu bo nie wiem jak to rozwiązać.

[ Dodano: Nie 11 Paź, 09 01:10 ]
To tak można?? Myślałem że co najmniej dwa koła muszą być na torze. Też bym tak robił gdybym wiedział :P

Obrazek
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rieston
Posty: 109
Rejestracja: wt 19 sie, 2008 10:24

Post autor: Rieston » ndz 11 paź, 2009 02:05

Hmm na starcie zaspal m44 co kosztowalo mnie praktycznie spadek na ostatnie miejsce a pozniej to juz gorzej. 2 razy bledy sterownika mvdlmvm czy jakos tak i jazda przy czarnym monitorze w ciemno. NIe wiem jeśli nie uda mi sie naprawic tego bledu to chyba dalsze starty nie maja sensu :neutral:


Co do tego okrazenia hideto to chyba jakies przegiecie na tej szykanie. :?: Mam nadzieje ze posypia sie kary bo z tego co pamietam to 2 kola musza byc na torze a tarka nie jest torem a tutaj na jednym i drugim zakrecie hideto jest poza torem. Wiec w/g mnie to powinien byc pokazowy filmik jak jeżdzić nie należy.
"FSO GP2 Team"

Awatar użytkownika
Matthias
Posty: 518
Rejestracja: ndz 05 sie, 2007 10:46
Lokalizacja: Wolbrom
Kontakt:

Post autor: Matthias » ndz 11 paź, 2009 08:31

Obrazek


Hmm?

Awatar użytkownika
bed_nar
Posty: 229
Rejestracja: pt 10 sie, 2007 13:19
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.

Post autor: bed_nar » ndz 11 paź, 2009 10:08

Właśnie odnoszę się do zdjęcia wyżej. To ma by czyste okrążenie?????????

Nie zdziwie się jeżeli cały wyścig był tak przejechany..............

Dziwne, że takie okrążenia są dopuszczone!!!!!!

Awatar użytkownika
Chipita
Posty: 2345
Rejestracja: pn 22 paź, 2007 16:10
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: Chipita » ndz 11 paź, 2009 10:29

Ten 1 zakręt tak nie wolno jeździć, fakt. A teraz czas ujawnić prawdę, bo zaraz będą wonty że hid nie ma PP - tak naprawdę to jest okrążenie z jego FL z race, ale ciii. Co do tego wyjazdu co Etienne pokazał to on tam nic nie zyskał nawet stracił, bo wyjechał na to pomarańczowe a to niesamowicie spowalnia bolid. A to matthiasa to też mało wyjechał i w dodatku po trawie czyli też stracił. Ale przyjdzie nasza Rada Od Oceniania to się okaże.

Potrzebuję replay całego wyścigu jako że DNF miałem po 6 lapie. Przejrzę każdego jak jeździł T1 i zobaczymy co będzie. Jak raz czy dwa się zdarzy to nic, gorzej jak ciągle.

Wczoraj na szczęście nikt nie tankował podczas PitStopu. :)

Dodano punkty regulaminu: 14.8, zmieniono 14.3 i 14.5. Proszę o zapoznanie się.
ESPA&#209;A !!!

Awatar użytkownika
Matthias
Posty: 518
Rejestracja: ndz 05 sie, 2007 10:46
Lokalizacja: Wolbrom
Kontakt:

Post autor: Matthias » ndz 11 paź, 2009 10:44

Ja opiszę swój wczorajszy dzień:

-Czas przed Qualem: Na kilku pomiarowych okrążeniach pojawiły mi się lekkie freezy ( takie jak przy wczytywaniu bolidu ), trwały 0.5 - 1 sek, był lajt.
-Qual: Na każdym pomiarowym okr gra mi stawała ~4-5 sek, było to z lekka niebezpieczne. Później jak się przeluźniło na torze wyjechałem jeszcze raz, nic się nie zmieniło, na prostej start-meta freez ~5 sek.
-Formation lap: Freezy na 2-5 sek, kilka razy, chyba w kogoś wjechałem nawet, przepraszam.
-Race: Uznałem, że może jakoś przejadę T1 i później będzie lepiej. Wystartowałem, było ok, na dohamowaniu freez ~1sek, jedyne co zdążyłem zrobić to odbić kierownice, aby przytulić się do bandy, nie chciałem spowodować karambolu.


Ot cały mój wyścig ;)


Jeżeli ktoś zna rozwiązanie tego problemu, proszę o pomoc... Jeżeli nadal będzie tak jak jest teraz (~20 osób na serwerze) moja jazda w lidze nie ma sensu ; ( :???:

Awatar użytkownika
Xcore
Posty: 1648
Rejestracja: pt 23 mar, 2007 15:04
Lokalizacja: Białystok

Post autor: Xcore » ndz 11 paź, 2009 10:49

Q: Przejechałem jedyny na tym torze hotlapowski hotlap, wyszło całkiem całkiem ;)

R: Na starcie zamiast atakować vipera musiałem bronić się przed mikiem. Potem jazda cały czas za viperem i mały spin. Potem cisnąc wpadłem w pomarańczowy piach i tam dobre 15 sekund straciłem. No to znowu cisnę, bo bednar 15 sek przede mną. Udało mi się go jeszcze przed pitem wyprzedzić. Potem fajna walka z hidem, ale się rozwalił :P ;) I tak do mety. W sumie to fajny wyścig był :D
Nie mogę ci pomóc
Jestem Ikskorem :)

Rubiq
Posty: 39
Rejestracja: ndz 16 gru, 2007 15:08
Kontakt:

Post autor: Rubiq » ndz 11 paź, 2009 12:05

Można się w środku weekendu dołączyć?

Awatar użytkownika
Chipita
Posty: 2345
Rejestracja: pn 22 paź, 2007 16:10
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: Chipita » ndz 11 paź, 2009 13:50

matthias, chyba twój 1 GB ramu nie wyrabia :]
Rubiq pisze:Można się w środku weekendu dołączyć?
Można. Jest odpowiedni bolid No-Team. A ty przypadkiem nie w Lignie? :]
ESPA&#209;A !!!

Awatar użytkownika
Matthias
Posty: 518
Rejestracja: ndz 05 sie, 2007 10:46
Lokalizacja: Wolbrom
Kontakt:

Post autor: Matthias » ndz 11 paź, 2009 14:19

Chipita pisze:matthias, chyba twój 1 GB ramu nie wyrabia :]
Też tak sądzę, chociaż kiedyś na 512 przy ~10-15 osobach wszystko było ok... :|

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » ndz 11 paź, 2009 14:20

to detale w dół, ustaw priorytety itp itd...
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

Awatar użytkownika
Xcore
Posty: 1648
Rejestracja: pt 23 mar, 2007 15:04
Lokalizacja: Białystok

Post autor: Xcore » ndz 11 paź, 2009 14:22

1 sezon jechałem z 768 ramu i było w miarę git ;)
Nie mogę ci pomóc
Jestem Ikskorem :)

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » ndz 11 paź, 2009 14:23

ale nie było 23 ludzi na gridzie, to obciąża sprzęt mimo wszystko bardziej niż 10 czy 15...
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

Awatar użytkownika
Xcore
Posty: 1648
Rejestracja: pt 23 mar, 2007 15:04
Lokalizacja: Białystok

Post autor: Xcore » ndz 11 paź, 2009 14:34

Ale jak mam włączone widoczność na 10 bryk to chyba ta reszta nie obciąża jakoś komputera zbyt mocno? Mylę się? :]
Nie mogę ci pomóc
Jestem Ikskorem :)

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » ndz 11 paź, 2009 14:36

nie obciąża grafiki, cała resztę i tak obciąża bo komputer na bieżąco ustala pozycję każdego zawodnika, tyle co go nie wyświetla.
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

Awatar użytkownika
qwert
Posty: 289
Rejestracja: pt 03 sie, 2007 22:29
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: qwert » ndz 11 paź, 2009 15:03

Ja śmigam na 768 ramu (zresztą jest to jeden z mocniejszych podzespołów mojego komputera :P ). Do tej pory większych problemów nie było, można było się w miarę komfortowo ścigać przy medium detalach. Wczoraj już jednak przy 22 osobach, mimo obniżonych opcji grafiki ciekawie nie było. Chciałem tylko przetrwać pierwsze okrążenia ( co się zresztą nie dało ;) ), z nadzieją, że potem będzie lepiej.

Mam nadzieję, że z czasem trochę mniej ludków będzie przychodziło na wyścigi. ;)

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » ndz 11 paź, 2009 15:08

DX7 i low details .... słyszeli panowie o czymś takim ?

właśnie 23 osoby na gridzie to był praktycznie orgazm jeśli chodzi o sytuacje. Gdyby jeszcze cała czołówka jechała z ostatnich lokat jaaa ale zabawy by było. Gdzie nie byłem kogoś widziałem na torze i o to chodzi a nie o ładnie wyglądający bolid. Ja wczoraj na gridzie spadłem ze 190 fps do 60, a to chyba wystarczy za info jak to obciąża kompa (mimo że wszyscy stali za mną). Obniżcie detale i DX a będzie dobrze.
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

Awatar użytkownika
MikeF1
Posty: 433
Rejestracja: pt 10 sie, 2007 16:08
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: MikeF1 » ndz 11 paź, 2009 16:36

Podstawowy problem co freezów i błędów grafiki to PRZEGRZANIE. U mnie przedwczoraj występował czasem taki problem, że był freeze i potem tekstury się zaczęły ze sobą mieszać, miałem na oponach np tekstury tarek itp. Wyjąłem grafikę, zdjąłem radiator (cudem, bo tak był zgrzany z pseudo pastą termoprzewodzącą), wyczyściłem radiator i GPU ze starej pasty i nałożyłem kropelkę nowej - Arctic Silver. Od tego czasu nie ma żadnych problemów. Co ciekawe, moja grafika to ASUS GF8800 GT, więc powinna mieć nałożoną markową pastę term. Strach pomyśleć co nakładają przy tańszych kartach... Jest jeszcze inny sposób - tymczasowy, zdjąć obudowę od kompa i sprawdzić czy jest lepiej. Kiedyś na innej karcie graficznej też miałem freezy 0.5 - 1 sek, też za sprawą przegrzania.

Co do FL Hida, to ja naliczyłem w tym filmiku aż 5 wyjazdów po za tor i nie zgadzam się z Chipitą na temat wyjazdu na pomarańczowe, bo zapomiał chyba, że Hide dzięki temu miał o wiele większą prędkość w samej szykanie, co dawało zysk.

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » ndz 11 paź, 2009 16:42

Ludzie... zachowujecie się jakbym tam z 5s zyskał... a to było max 0.2-0.3s co i tak daje ponad 0.3s zapasu nad xcore... teraz mam na serwerze 1.33.2 absolutnie czysto więc wasze dywagacje o tym co kto i gdzie zyskał są... conajmniej nie na miejscu. Zwłaszcza, że z wyliczeń chipity T1 ścinali i poszerzali w zasadzie wszyscy a i tak mimo to byli wolniejsi.
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

Awatar użytkownika
MikeF1
Posty: 433
Rejestracja: pt 10 sie, 2007 16:08
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: MikeF1 » ndz 11 paź, 2009 16:53

Tu chodzi raczej o samo podejście a nie o wyliczanie ile kto zyskał... Pomyśl o frustracji kierowcy za tobą, który chce Cię dogonić w wyścigu, być może też zacznie ścinać a za nim kolejny itd. Już nic więcej nie piszę na ten temat.

Awatar użytkownika
Chipita
Posty: 2345
Rejestracja: pn 22 paź, 2007 16:10
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: Chipita » ndz 11 paź, 2009 16:56

MikeF1, przejrzałem cały replay i zliczyłem co i jak ale o tym potem. W każdym razie kilka razy zdarzyła się sytuacja, że było 2 walczących kierowców i ten z tyłu właśnie tak lekko wyjechał na pomarańczowe - dokładnie obserwowałem różnicę i wyszło na to, że była podobna do tej przed zakrętem albo minimalnie większa, bo po wyjeździe pokutujesz całą prostą a nie tylko chwilę zakrętu.

Poza tym tak jak hid mówi, to jest max. naprawdę 0.2-0.3 s a następny FL jest 0.6. Zresztą drugi najlepszy czas hida jest 33.7 i tam już jest czysto.

A co do wyjazdów to większość ścinała na tej szykanie i w prawo najpierw i potem na wyjeździe. Na wyjeździe ogólnie nie było osoby która po zielonym nie pojechała całym bolidem, każdy po kilka razy zaliczył, niektórzy więcej. Werdykt w tej sprawie wkrótce się pojawi, ale i tak nie zmieni to wyników wyścigu bo ci co ścinali mają taką przewagę nad rywalami, że nawet jak dostaną te 20 sekund bo to jest max. chyba to nic im się nie stanie. W przypadku hida nawet i 30 sekund by nic nie dało. Załóżmy, że w całym wyścigu zyskał tam jakieś 2, max. 3 sekundy (tak mi wyszło z obliczeń), więc...

Venc mi odpisze i wtedy pojawi się werdykt.
ESPA&#209;A !!!

Paveleks
Posty: 87
Rejestracja: ndz 16 mar, 2008 07:05

Post autor: Paveleks » ndz 11 paź, 2009 18:27

[center]Filmik mojego autorstwa.
Filmik z wczorajszego wyścigu z perspektywy Paveleks czyli mojej.
Najlepiej oglądnąć w wersji HD.
Wydaje mi sie że filmik jest OK i zapraszam do komentowania i oceniania, ponieważ mógłbym robić filmiki z każdego gp z ciekawych sytuacji wszystkich jeżdżących.

http://www.youtube.com/watch?v=tLeRkRkxN90

Najlepiej obejrzeć w HD (jeszcze przetwarzane)[/center]

Paveleks
Posty: 87
Rejestracja: ndz 16 mar, 2008 07:05

Post autor: Paveleks » ndz 11 paź, 2009 18:47

Chipita, jak hid dostał kare to są jakieś zmiany w klasyfikacji ?

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » ndz 11 paź, 2009 18:49

nie ma, mam przewagę nad przeciwnikiem 1 okr.
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyścigi”