f1 2010 od codemasters

rFactor, F1 Challenge 99-02, F1-2002, GP4, itd... - czyli kącik domorosłego Schumachera ;-)

Moderator: Moderatorzy

luxo
Posty: 1
Rejestracja: wt 21 wrz, 2010 15:06

Post autor: luxo » wt 21 wrz, 2010 15:09

dzisiaj (21 września) miała być premiera w USA, więc nie ma co sie dziwić, że polacy jeszcze nie mają tego w sklepach.

edit@

na stronie codemasters dopiero jutro można kupować grę w USA na EU nic sie narazie nie zmieniło :)

Lewylewd
Posty: 3
Rejestracja: ndz 04 kwie, 2010 12:14

Post autor: Lewylewd » wt 21 wrz, 2010 15:45

Premiera w Polsce będzie opóźniona. Tak przynajmniej wynika z newsa zamieszczonego tutaj ---- http://polygamia.pl/Polygamia/1,107185, ... zeniu.html
Moim zdaniem jest to związane z ogromnym bugiem mianowicie chodzi o to że podczas pit stopu gdy wjedziemy na stanowisko pan z lizakiem nie wypuści nas dopóki WSZYSCY zawodnicy nie opuszczą alei serwisowej. Tak więc nasz wyścig zostaje zrujnowany (coś jak w f1 2009) jedyny sposób na to to wjeżdżanie później lub wcześniej do pit stopu ale wtedy strategia wyścigu zostanie zaburzona. Jeśli chcecie sobie o tym dokładnie poczytać tu macie link ---- http://community.codemasters.com/forum/ ... sters.html Moim zdaniem lepiej jest poczekać i mieć sprawną grę niż bawić się w patchowanie. Hamburgery już narzekają więc musimy się cieszyć z tego co mamy. Pozdrawiam

racerlover93
Posty: 1
Rejestracja: śr 22 wrz, 2010 12:29

Post autor: racerlover93 » śr 22 wrz, 2010 12:36

Premiera w Polsce będzie 28 września. Obczajcie filmik z polskim komentarzem. Jazda w ulewie wygląda obłędnie (włączcie HD). link do filmu

Hibron
Posty: 33
Rejestracja: śr 01 wrz, 2010 15:20

Post autor: Hibron » śr 22 wrz, 2010 19:27

Co powiecie na ten filmik ukazujący wdzięki gry przy wyłączonych wszystkich asystach? http://www.youtube.com/watch?v=kbDS7C2ocWU Po prostu gorzej być nie mogło :/ :mad:

puk
Posty: 481
Rejestracja: ndz 16 mar, 2008 08:19

Post autor: puk » śr 22 wrz, 2010 19:36

Może niektórych to boli, ale prawda jest taka, że target tej gry to nie malutki światek simracerów, tylko szerokie spektrum graczy od dzieciaka do dziada. Nie rozumiem dlaczego Cie to tak dziwi.

Hibron
Posty: 33
Rejestracja: śr 01 wrz, 2010 15:20

Post autor: Hibron » śr 22 wrz, 2010 19:40

Czyli nie będzie się dało grać?

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » śr 22 wrz, 2010 22:57

da się grać, ale robienie co się chce z zawodnikami typu Kubica Vettel Alonso na ekspercie jeżdżąc HRT to lekka przesada. Pomijając już to, że uszkodzenia boliddu to tylko grafika, równie dobrze high speed corners się jeżdzi z przednim skrzydłem i bez, kary za każde zadrapanie rywala to też kpina. Ogólnie kanapowa gra dla zidiociałych amerykanów. Nikt w europie nie uwierzy w realność tej gry nawet w 1%.
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

Awatar użytkownika
doriano
Posty: 3197
Rejestracja: czw 15 maja, 2008 23:03
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Post autor: doriano » śr 22 wrz, 2010 23:05

hideto pisze:da się grać, ale robienie co się chce z zawodnikami typu Kubica Vettel Alonso na ekspercie jeżdżąc HRT to lekka przesada. Pomijając już to, że uszkodzenia boliddu to tylko grafika, równie dobrze high speed corners się jeżdzi z przednim skrzydłem i bez, kary za każde zadrapanie rywala to też kpina. Ogólnie kanapowa gra dla zidiociałych amerykanów. Nikt w europie nie uwierzy w realność tej gry nawet w 1%.
Dlatego też gorąco namawiam wszystkich zainteresowanych na zainwestowanie pieniążków w Civilization V zamiast w F1`10. Na pewno się nie zawiedziecie. :razz:

Szczerze mówiąc jeszcze nie tak dawno byłem strasznie podjarany F1 od Codemasters, ale im więcej gameplayów widziałem tym bardziej utwierdzałem się w przekonaniu, że nie jest to gra dla mnie. Gdyby jeszcze chociaż demko było, to pewnie bym spróbował, ale na pewno nie zakupię tego tytułu w ciemno.

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » śr 22 wrz, 2010 23:09

nie ma po co kupować tego tytułu, mojego rozgoryczenia dokończył przejazd połowy okrążenia na Spa, okazało się że eou rogue się z pustym bakiem na pełnym gazie nie da przejechać... co jak wiemy jest oczywiste.

Od poczatku byłem sceptyczny tej grze, bardziej oczekuję na rf2, no ale sprawdziłem grę i... nie zawiodła mnie, jest dokładnie taka jak przewidywałem. Kierownica to zbędna rzecz, w deszczu jeździ się spokojnie na slickach i osiąga lepsze czasy niż na oponach deszczowych itp itd.

Dotrwałem z Sezonem do silverstone i... dalej mi się już nie chce bo jak jadąc williamsem walczę o 6 lokatę z trullim :lol: albo Pietrov ma więcej punktów niż Kubica... Nawet grafika nie jest taka genialna jak miała być.


Oficjalnie, serdecznie NIE POLECAM.
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

wojtitychy
Posty: 183
Rejestracja: wt 24 mar, 2009 21:22

Post autor: wojtitychy » czw 23 wrz, 2010 10:03

hideto gdzie w to (F1 2010) grales?? mozna gdzies przetestowac??
ja probowalem dopasc gdzies demo ale mi sie nie udalo wiec czekam na oficjalna premiere i wtedy sobie potestuje...
wojti

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » czw 23 wrz, 2010 10:15

wiesz, pewien moderator tego forum nauczył mnie jednej zasady. Jeśli nie jestem pewien danej gry, to pobieram pirata, traktuję go jako demo. Podoba się - kupuję, nie podoba się - usuwam. Tak zrobiłem z rfactorem, tak zrobiłem z wiedźminem, KOTORami itp.
Oczywiście pod warunkiem, że nie istnieje demo albo chodzą słuchy że demo a finalna wersja to nie do końca to samo.

Polecam poczytanie wątku o grze na F1WM, wiele informacji jest podanych również przeze mnie których tutaj nie zawarłem, nie chce mi się ich dublować.
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

wojtitychy
Posty: 183
Rejestracja: wt 24 mar, 2009 21:22

Post autor: wojtitychy » czw 23 wrz, 2010 15:14

OK. dzieki.
wojti

Hibron
Posty: 33
Rejestracja: śr 01 wrz, 2010 15:20

Post autor: Hibron » czw 23 wrz, 2010 19:16


taaatooo
Posty: 5
Rejestracja: pt 24 wrz, 2010 11:19
Lokalizacja: W-wa

Post autor: taaatooo » pt 24 wrz, 2010 11:25

witam Wszystkich :)
to mój pierwszy post na forum :)
trafiłem do Was szukając informacji o F1, ustawieniach bolidu itd.
mam nadzieję, że znajde tu wiele cennych informacji i choć jestem laikiem w temacie tuningu wierzę, że będę mógł skutecznie skorzystać z Waszych porad / informacji
świadomie pojawiam się w wątku o F1 2010 od CM, ponieważ gram na konsoli (XBOX360)

Hibron
Posty: 33
Rejestracja: śr 01 wrz, 2010 15:20

Post autor: Hibron » pt 24 wrz, 2010 12:45

Doszły mnie słuchy także, że na wszystkich platformach występuje bug z zapisem gry, który jest po prostu kasowany ;/ Dodam, że jest to wiarygodne źródło

rentonB
Posty: 283
Rejestracja: ndz 31 sty, 2010 11:56
Lokalizacja: Szwecja

Post autor: rentonB » sob 25 wrz, 2010 18:38

Piraci maja problemy bo sa na tyle glupi ze nie umia konta offline w xlive zalozyc

Przynajmniej niektórzy "umią" pisać poprawnie. y
Ostatnio zmieniony pn 27 wrz, 2010 10:31 przez rentonB, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
doriano
Posty: 3197
Rejestracja: czw 15 maja, 2008 23:03
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Post autor: doriano » sob 25 wrz, 2010 19:31

Jednak uległem pokusie i grę "przetestowałem".

Jeśli do tego tytułu podejść czysto rekreacyjnie, to jest to naprawdę dobra gra. Bardzo podoba mi się próba pokazania aspektów pracy kierowcy niekoniecznie związanych z samą jazdą i możliwość budowania kariery.

Fizyka mogłaby być nieco mniej GRIDowa, no ale przecież to nie symulator a gra przeznaczona dla masowego odbiorcy... Jako taka się sprawdza.

Osobiście poczekam aż wyjdzie łatka poprawiająca PIT-STOPY ( :evil: :evil: :evil: ) i najprawdopodobniej zakupie swoją kopię z myślą o długich zimowych wieczorach.

Jeśli komuś zależy po prostu na dobrej zabawie a nie na testowaniu własnych umiejętności to polecam (oczywiście zakładając szybkie wyjście patch`a).

Awatar użytkownika
Ismola
Posty: 2705
Rejestracja: sob 30 wrz, 2006 15:01
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: Ismola » pn 27 wrz, 2010 22:31

Ja mam nadzieję, że wersja konsolowa jest lepsza i mimo wszystko jutro idę ją kupić ;p więc podzielę się później opinią w tym poście ;)

[ Dodano: Wto 28 Wrz, 10 21:48 ]
ekhem... ekhem... Czyli parę moich spostrzeżeń

Zalety:

-Świetny model jazdy, na prawdę dobrze można się pobawić
-Tory zrobione bardzo dobrze

Wady:

-Problem z Pit Stopem o którym już było pisane
-Krawężniki czasem wydają się być zbyt wysokie, ale to moja opinia
-Możemy uderzyć w coś max. mocno, a i tak ciężko, żeby odpadło nam koło (dopiero przy uderzeniu w ściane)
-Bolidy HRT są tak szybkie... Nie ma ładu i składu między graczami komputerowymi. Petrov lepszy od Kubicy, Schumacher wygrywa, HRT częste podium...
-Pomysł z pit-lane fajny, ale nie do końca praktyczny

Ogólnie to co najważniejsze czyli jazda jest świetna. Cała reszta mi się nie podoba, ale gdy wyjdzie łatka poprawiająca pit-stopy będzie ok ;)

frg1pl
Posty: 1
Rejestracja: wt 28 wrz, 2010 19:40
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: frg1pl » śr 29 wrz, 2010 22:24

A jezdzil juz moze Ktos z kierownica?
Ciekawi mnie czy ta gra jest napisana takze na kierownice?
Ostatnie pytanie:) Jak chodzi Rfactor z kierownica?

Awatar użytkownika
doriano
Posty: 3197
Rejestracja: czw 15 maja, 2008 23:03
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Post autor: doriano » śr 29 wrz, 2010 22:35

F1 - z kierownicą jak najbardziej da się grać (choć trzeba zmienić ustawienia sterowania na nieidiotoodporne)

rF - nie da się grać bez kierownicy :P

rattler
Posty: 22
Rejestracja: pt 27 sie, 2010 16:08
Lokalizacja: WLKP

Post autor: rattler » czw 30 wrz, 2010 14:55

Ja śmigam na kierownicy(Xbox 360) i na manualnej skrzyni. Z resztą jak w każdą samochodówkę. Już teraz nie wyobrażam się przesiadki na pada kierownica jednak dużo precyzyjniejsza.
FM Driver

Hibron
Posty: 33
Rejestracja: śr 01 wrz, 2010 15:20

Post autor: Hibron » czw 30 wrz, 2010 15:12

Na razie rozpocząłem karierę, jeżdzę w HRT wszystkie asysty powyłączane poziom expert, poziom przeciwników na legend i na razie w pierwszym treningu tylko 1,5s wolniejszy od kolegi z zespołu :D W 1 sektorze jestem szybszy, w 2 też, jednak nie umiem tego poskładać do jednego bardzo dobrego okrążenia. A wy jeździcie na ustawieniach bolidu inżyniera? Ja tak i nie wiem czy lepiej samemu nie ustawić bolidu tylko nie umiem. Mi już pękły 2 opony podczas około 15 okrążeń treningu, od czego to się dzieje? Za bardzo wjeżdżam na tarki? Nie dam rady słabiej wjeżdżać na tarki.

Awatar użytkownika
mac7
Posty: 46
Rejestracja: czw 10 cze, 2010 19:48
Lokalizacja: Łódź

Post autor: mac7 » czw 30 wrz, 2010 17:51

Czy w polskiej wersji językowej też jest bug przy pit-stopie? A może ktoś wie kiedy wyjdzie łatka?
"Frajda płynie z wyzwań i dążenia do celu"- Ross Brawn

Awatar użytkownika
Tommy-F1
Posty: 472
Rejestracja: wt 05 cze, 2007 12:59
Lokalizacja: Polkowice

Post autor: Tommy-F1 » czw 30 wrz, 2010 18:57

Łatka ma wyjść, Codemasters potwierdziło. Tak, Bug występuje.

Awatar użytkownika
mac7
Posty: 46
Rejestracja: czw 10 cze, 2010 19:48
Lokalizacja: Łódź

Post autor: mac7 » czw 30 wrz, 2010 19:03

Dzięki! Czytałem gdzieś, że jest bug przy zapisie gry? Czy to prawda?
"Frajda płynie z wyzwań i dążenia do celu"- Ross Brawn

Hibron
Posty: 33
Rejestracja: śr 01 wrz, 2010 15:20

Post autor: Hibron » czw 30 wrz, 2010 20:13

Na poprzednich stronach o tym pisałem :) Jest to najprawdopodobniej spowodowane funkcją live

Awatar użytkownika
czmiel
Posty: 35
Rejestracja: czw 13 mar, 2008 10:16
Lokalizacja: Pruszkow
Kontakt:

Post autor: czmiel » pt 01 paź, 2010 09:05

Może ja mam wersję poprawioną z tym PS bo mechanicy wołają mnie do boksu jedno okrążenie po tym jak wszyscy zjeżdżają :D
Natomiast na maksa wkurzają mnie kary Drive Through, które przyznawane są nie wiadomo na jakiej zasadzie. Dostałem już kilka kar za to, że obróciłem bolid w zakręcie a koleś jadący za mną we mnie wjechał albo, np. wczoraj Button w Shanghai'u wyjeżdżając z pit-lane potrącił mnie i się obróciliśmy natomiast karę dostałem ja :/ Przez takie głupie przyznawanie DT tracimy szanse w wyścigu.
W deszczu slicki znakomicie się spisują :D

taaatooo
Posty: 5
Rejestracja: pt 24 wrz, 2010 11:19
Lokalizacja: W-wa

Post autor: taaatooo » pt 01 paź, 2010 10:11

a ja mam takie pytanie, czy inżynier w trakcie wyścigu do Was nadaje ?? bo w wersji angielskiej były komunikaty od niego w trakcie jazdy a w wersji PL ich nie mam :(
(dotyczy wersji na XBOX)

Awatar użytkownika
czmiel
Posty: 35
Rejestracja: czw 13 mar, 2008 10:16
Lokalizacja: Pruszkow
Kontakt:

Post autor: czmiel » pt 01 paź, 2010 10:39

Na PS3 nadaje ale czasem takie głupoty, że śmiać się chce. Mówi, że mamy spadek ciśnienia w kole i prosi o zjazd do alei żeby za chwilę poinformować, że temperatury opon są optymalne i żeby naciskać :D

Hibron
Posty: 33
Rejestracja: śr 01 wrz, 2010 15:20

Post autor: Hibron » pt 01 paź, 2010 12:47

Właśnie irytuje mnie inżynier ;/ Kończę trening na 24 pozycji a on że się nie spisałem i startujemy z 24 pola, albo się strasznie podnieca jak pierwszy ustanowię czas w treningu i wiadome, że będę pierwszy a on się tak podnieca jakbym zwyciężył w wyścigu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Symulacje F1”