Kierownice,pady i klawiatury

rFactor, F1 Challenge 99-02, F1-2002, GP4, itd... - czyli kącik domorosłego Schumachera ;-)

Moderator: Moderatorzy

mmax88
Posty: 280
Rejestracja: ndz 16 mar, 2008 09:42
Lokalizacja: Olkusz/Kraków
Kontakt:

Post autor: mmax88 » ndz 03 paź, 2010 10:33

zastanawiam się nad kupnem używanego saiteka r220 (niestety nie stać mnie na nic lepszego chwilowo). mam jedno pytanie związane z pedałami: miałem kiedyś kierownicę, jakiś totalny no name i tam było tak, że pedały nie działały zbyt płynnie, tzn. było może z 4 'prędkości' na pedale gazu, nie dało się precyzyjne dozować prędkości, a hamulec działał zero-jedynkowo. nigdy nie jeździłem na lepszej kierownicy, stąd moje pytanie: czy r220 ma 'płynnie działające' pedały?
"Gdy nie dajesz rady, a walczysz dalej... wtedy zaczyna się KYOKUSHIN."
Masutatsu Oyama

Hibron
Posty: 33
Rejestracja: śr 01 wrz, 2010 15:20

Post autor: Hibron » ndz 03 paź, 2010 10:45

Tak, ma płynnie działające obydwa pedały.

mmax88
Posty: 280
Rejestracja: ndz 16 mar, 2008 09:42
Lokalizacja: Olkusz/Kraków
Kontakt:

Post autor: mmax88 » ndz 03 paź, 2010 10:54

cidzięki:D tak się zastanawiam, czy takie usytuowanie pedałów jest wygodne? bo ja nie mam za wiele miejsca pod biurkiem, więc nie mogę wyciągnąć sobie wygodnie nóg do przodu zbyt daleko

[ Dodano: Nie 03 Paź, 10 20:02 ]
to jeszcze jedno pytanie: czy kierownice r220 i r440 działają pod systemem windows 7?
"Gdy nie dajesz rady, a walczysz dalej... wtedy zaczyna się KYOKUSHIN."
Masutatsu Oyama

domin97
Posty: 15
Rejestracja: sob 03 maja, 2008 20:39
Lokalizacja: warszawa

Post autor: domin97 » pt 29 paź, 2010 22:51

Witam odkopuje trochę temat.
Mam pytanie czy kierownica Saitek R100 byłaby dobra dla kompletnego nowicjusza w jeździe na kierownicy?? takiego jak ja ?? Czytałem że firma Saitek jest w miarę dobra i solidna ale czy ten model jest równie dobry? Przymierzam się do kupna mojej pierwszej kierownicy i na tą wpadłem. Powtarzam jestem nowicjuszem .Pozdrawiam z góry dziękuje za odpowiedzi ,Dominik K

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » pt 29 paź, 2010 23:07

nie jest saitek tylko od R220 w górę.
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

domin97
Posty: 15
Rejestracja: sob 03 maja, 2008 20:39
Lokalizacja: warszawa

Post autor: domin97 » pt 29 paź, 2010 23:18

A jak działa kierownica logitech Wingman Formuła GP?
lub Logitech Formula Vibration Feedback Wheel

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » pt 29 paź, 2010 23:19

po co się jako kolejny dopytujesz o wszystko co znajdziesz na allegro.

Kwestia jest prosta, kilka postów temu została podana lista kierownic które warto kupić.

Jak na którąś z nich cię nie stać, to dozbieraj kasę a będziesz zadowolony z zakupu..

Całą resztę kupujesz tylko i wyłącznie na swoją odpowiedzialność i nikt z doświadczonych graczy raczej jej nie poleci. A jak poleci to się po prostu nie zna.
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

domin97
Posty: 15
Rejestracja: sob 03 maja, 2008 20:39
Lokalizacja: warszawa

Post autor: domin97 » pt 29 paź, 2010 23:26

dobra dobra

Awatar użytkownika
mac7
Posty: 46
Rejestracja: czw 10 cze, 2010 19:48
Lokalizacja: Łódź

Post autor: mac7 » pt 26 lis, 2010 16:33

odkupuje trochę temat
Mam jedno pytanie: czytałem, że kierownicę podłącza się przez USB, ale co z pedałami?
"Frajda płynie z wyzwań i dążenia do celu"- Ross Brawn

Awatar użytkownika
Chipita
Posty: 2345
Rejestracja: pn 22 paź, 2007 16:10
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: Chipita » pt 26 lis, 2010 16:51

mac7 pisze:czytałem, że kierownicę podłącza się przez USB, ale co z pedałami?
Do kierownicy...
ESPAÑA !!!

Awatar użytkownika
mac7
Posty: 46
Rejestracja: czw 10 cze, 2010 19:48
Lokalizacja: Łódź

Post autor: mac7 » pn 27 gru, 2010 21:42

Dzięki! Mam jeszcze jedno pytanie: Chcę kupić saiteka r660gt (znalazłem tu w przystępnej cenie) i nie jestem pewien czy będzie działał w F1 2010 od Codemasters?
"Frajda płynie z wyzwań i dążenia do celu"- Ross Brawn

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » pn 27 gru, 2010 21:49

będzie, ale tak jak większość kierownic (włącznie z najdroższymi na rynku) działą tam kiepsko. Gra jest napisana dla głupich amerykanów pod pada a nie kierownicę. Nie spodziewaj się cudów.
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

Awatar użytkownika
Alvaro
Posty: 312
Rejestracja: sob 17 kwie, 2010 09:48
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: Alvaro » pn 27 gru, 2010 22:04

hideto, a czy ty grałeś w tę grę na np g27 logitech :?:
Bo tak się składa że ja tak i nie mogę narzekać... jedyne co może frustrować to fakt że na kierownicy ma się bardzo dużą przewagę i tak na prawdę nawet na najwyższym poziomie można wygrywać (oczywiście nie wszędzie) Lotusem, przez co dla mnie to staje się trochę mniejszym wyzwaniem niż oczekiwane ale co do samej frajdy z gry to nie rozumiem Twoich zastrzeżeń...
"Dla Formuły 1 naprawdę ważne są dwie rzeczy... Jedną jest Ferrari, a drugą jest hałas" ~Bernie Ecclestone

Awatar użytkownika
gootek
Posty: 784
Rejestracja: pt 08 lut, 2008 10:09
Lokalizacja: Dolnośląskie

Post autor: gootek » wt 28 gru, 2010 14:51

hideto, a czy ty grałeś w tę grę na np g27 logitech :?:
Hid MA G27, ja G25 i też uważam, że jest żenua i na Xboxie gra się przyjemniej.

Awatar użytkownika
Alvaro
Posty: 312
Rejestracja: sob 17 kwie, 2010 09:48
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: Alvaro » wt 28 gru, 2010 16:36

Ja też mam g27... Żeby była jasność, nie chodzi mi o wzajemne uszczypliwości tylko faktycznie chciałbym wiedzieć co konkretnie w waszej opinii jest nie tak. Jakie są różnice bo ja na PS gram i nie widzę powodów do narzekań. Może na Xboksie jest lepiej, ale jak tak to w jakim sensie?
"Dla Formuły 1 naprawdę ważne są dwie rzeczy... Jedną jest Ferrari, a drugą jest hałas" ~Bernie Ecclestone

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » wt 28 gru, 2010 16:56

ponieważ mam zaledwie PC, to cię informuję, że tam kierownica działa teoretycznie analogowo, a w rzeczywistości i tak trzeba na każdym zakręcie kręcić do oporu bo to daje zysk czasowy.
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

Awatar użytkownika
Alvaro
Posty: 312
Rejestracja: sob 17 kwie, 2010 09:48
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: Alvaro » wt 28 gru, 2010 17:08

hideto pisze:trzeba na każdym zakręcie kręcić do oporu bo to daje zysk czasowy.
Nie rozumiem... jak przekręcisz za bardzo to będziesz wylatywał na zakręcie z powodu podsterowności więc gdzie tu zysk czasowy?
"Dla Formuły 1 naprawdę ważne są dwie rzeczy... Jedną jest Ferrari, a drugą jest hałas" ~Bernie Ecclestone

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » wt 28 gru, 2010 18:10

F1 2010 nie ma nic wspólnego z faktyczną fizyką, o czym pisałem setki razy.

Gra jest napisana tak, by wygodnie grało się w nią na padzie na konsoli, co za tym idzie sterowanie kierownicą, z założenia dość precyzyjne i czułe, takie po prostu nie jest. Nie jest to zdanie tylko moje, ale również wielu innych graczy którzy takie zjawisko opisali w różnych tematach (niekoniecznie na tym forum). Taką samą opinię również wydał Raymond Schram, który grając w F1 2010 na kierownicy i klawiaturze szybko zrezygnował z tego pierwszego, bo na klawiaturze grało się po prostu wygodniej bez jakichś strat czasowych.

Mówiąc krótko i wracając do meritum sprawy. Jeśli ktoś chce kupić kierownicę TYLKO do f1 2010, to ja doradzę danie sobie siana, bo kierownica do tej gry, by osiągać dobre czasy i wyniki nie jest absolutnie potrzebna.
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

Awatar użytkownika
Alvaro
Posty: 312
Rejestracja: sob 17 kwie, 2010 09:48
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: Alvaro » wt 28 gru, 2010 19:34

Może jest jak mówisz... w prawdzie zdarzyło mi się zauważyć pewne braki w precyzji ale zrzucałem to na barki gry samej w sobie, a nie jej współpracę z kierownicą.

Muszę szczerze powiedzieć, że nie próbowałem tej gry na klawiaturze więc mogę jedynie snuć pewne domysły... Np. skoro klawiatura ma to do siebie, że działa w systemie 0-1... czyli albo masz max gaz, albo wcale, analogicznie jeżeli skręcasz to od razu w maksymalnym zakresie po wciśnięciu strzałki, a nie tak że możesz jechać na 50% skręconych kołach wydawałoby się że te straty mogą być znaczne.
Co do wygody to, wydaje mi się, że chociażby możliwość zmiany biegów łopatkami jest wygodniejsza niż na klawiaturze... o samej zabawie kierownicą z feedbackiem itd. nie wspomnę.

P.S. Jeśli możesz podać tytuł jakiejś gry na której według Ciebie można wykorzystać max możliwości kierownicy i Ty masz z tego fun to podaj, ja do tej pory grałem na tej kierownicy na kilku grach więc może nie mam odpowiedniego porównania.
"Dla Formuły 1 naprawdę ważne są dwie rzeczy... Jedną jest Ferrari, a drugą jest hałas" ~Bernie Ecclestone

mmax88
Posty: 280
Rejestracja: ndz 16 mar, 2008 09:42
Lokalizacja: Olkusz/Kraków
Kontakt:

Post autor: mmax88 » śr 29 gru, 2010 09:56

nie jestem ekspertem od kierownic (sam mam ledwie saiteka r220 i grałem na nim w tylko kilka gier). generalnie kierownice najlepiej wykorzystuje się w produkcjach typowo symulacyjnych, czyli rFactor (tutaj przypuszczenie, nigdy w niego nie grałęm), GTR 2 itd.
"Gdy nie dajesz rady, a walczysz dalej... wtedy zaczyna się KYOKUSHIN."
Masutatsu Oyama

Awatar użytkownika
mac7
Posty: 46
Rejestracja: czw 10 cze, 2010 19:48
Lokalizacja: Łódź

Post autor: mac7 » pn 14 lut, 2011 20:20

Mam pytanie co do logitech dfp, a mianowicie kierownica jest opisana jako do PS3, ale działa również pod PC tylko trzeba ściągnąć sterowniki i tu mam pytanie jakie i z jakiej strony? Na tej stronie jest w przystępnej cenie, ale nie wiem czy to jest revB czy A?
"Frajda płynie z wyzwań i dążenia do celu"- Ross Brawn

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » pn 14 lut, 2011 20:35

Zasadniczo to teraz logi ma tylko jedne stery do wszystkiego, program się nazywa Logitech Gaming Software i jest do pobrania z ich strony i wielu innych, aktualna wersja to bodaj 5.8

Jakby ci to nie działało, to do kierownicy w pudełku jest dołączona płyta ze sterownikami i demko rfactora.

Ciekawi mnie tylko, skąd ten sklep ma jeszcze dfp... od lat nie produkowana, wychodzą na europe co roku kilka tysięcy sztuk na cała europę, ale od roku czy dwóch zadnych nie widziałem.

RevA to teraz tylko używaną można kupić, a jak spytasz w sklepie to i tak nie będą wiedzieli, bo to nie jest napisane na pudełku revB tylko dwa znaki bodaj inne w kodzie produktu.
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

Awatar użytkownika
mac7
Posty: 46
Rejestracja: czw 10 cze, 2010 19:48
Lokalizacja: Łódź

Post autor: mac7 » pn 14 lut, 2011 20:42

hideto dobrze zrozumiałem, że kierownica jest revB? Jak myślicie można kupić w tym sklepie? Na allegro (http://allegro.pl/logitech- ... g697.html) jest używana tylko trochę tańsza, a w sklepie jest nowa i na gwarancji.
Ostatnio zmieniony pn 14 lut, 2011 20:57 przez mac7, łącznie zmieniany 1 raz.
"Frajda płynie z wyzwań i dążenia do celu"- Ross Brawn

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » pn 14 lut, 2011 20:57

Powiem tak, DFP jest wręcz nieśmiertelne, o ile nie rzucasz nim itp.

Moje stare DFP, było użytkowane 2 lata często i potencjometry nawet nie zaczynały skakać, a np w G27 pedał gazu lekko skacze na zerze.

To nie może być RevA, bo już 4 lata temu, kupić RevA to trzeba było mieć niezwykłego pecha.

Ja tego sklepu nie znam, opinii o nim również nie. W tej kwestii ci więc nie pomogę.

Swoją drogą, to jest cholera genialny produkt... ja swoją 2 letnią kierownicę sprzedałem po dokładnie takiej samej cenie za jaką kupiłem nową.. ;-)
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

Awatar użytkownika
mac7
Posty: 46
Rejestracja: czw 10 cze, 2010 19:48
Lokalizacja: Łódź

Post autor: mac7 » pn 14 lut, 2011 21:02

Dzięki za pomoc! Kupie w tym sklepie. Różnica cenowa między nową w sklepie, a używaną na allegro jest niewielka a tu nam nową.
"Frajda płynie z wyzwań i dążenia do celu"- Ross Brawn

S3r
Posty: 3
Rejestracja: pt 18 maja, 2012 15:25

Kierownica do F1

Post autor: S3r » pt 18 maja, 2012 15:37

Witam wszystkich.

Mam do was takie zapytanie, którą kierownice wybrać:

1. Apollo F1 Enzo (Używana około 30zł)
2. Logitech Formula Vibration Feedback (Używana około 40zł)
3. Manta MM627 Easy Wheel (Nowa 60zł)
4. Kierownica ACME (Nowa 60zł)

Od razu zaznaczę, że nie mam dużych wymagań i szukam taniej kierownicy, na której będzie się dość przyjemnie grało w F1 2011. Proszę też o wypowiadanie się tylko na temat tych kierownic które podałem.

Liczę na masę odpowiedzi.

[ Komentarz dodany przez: doriano: Pią 18 Maj, 12 16:30 ]
Przeniosłem.

Awatar użytkownika
jaro738
Posty: 2949
Rejestracja: śr 13 gru, 2006 20:34
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: jaro738 » pt 18 maja, 2012 16:57

Jeśli cenisz sobie świety spokój to zapomnij o wszystkich z nich i każdej z osobna.

Dozbieraj na prawde pare groszy jeszcze, bo jak kupisz mante czy to apollo to tylko się zrazisz

S3r
Posty: 3
Rejestracja: pt 18 maja, 2012 15:25

Post autor: S3r » pt 18 maja, 2012 17:07

nie chce wydawac duzo kasy na kierownice jak i tak rzadko gram. Chce jakas tania na ktorej da sie jezdzic.

Awatar użytkownika
jaro738
Posty: 2949
Rejestracja: śr 13 gru, 2006 20:34
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: jaro738 » pt 18 maja, 2012 17:15

przerzuć sobie raptem te 5 stron tematu. Te które podales to jest dziadostwo delikatnie mówiąc.

elvisek179
Posty: 93
Rejestracja: ndz 27 mar, 2011 17:11

Post autor: elvisek179 » pt 18 maja, 2012 23:14

Ja powiem tyle:
Najpierw miałem skromną Apollo z 90 stopniami skrętu. Po pół roku pourywałem sprężyny, wiele razy naprawiana.
Druga to była Apollo Enzo. Po roku potencjometr wariuje i nie da się jechać po prostej. O zakrętach nie wspomnę.
Tydzień temu kupiłem Logitecha GT. Bardzo sobie chwalę. 400zł- jeden z niewielu wydatków na który nie żałowałem kasy.
U mnie było tak, że słaba kiera nie odstraszała mnie od F1, co więcej- dużo więcej się nauczyłem i zebrałem doświadczenie które teraz z powodzeniem wykorzystuję śmigając na GT.
Jeżeli powiedziałeś sobie, że chcesz kiere za podane kwoty to ją kupisz. Wiedz tylko że pojeździsz krótki czas ją odstawisz bo jazda nie będzie sprawiała frajdy.
Jeżeli chcesz w pełni poczuć wyścigowy świat to dołóż troche kasy do lepszej kierownicy.
Zapewne słyszałeś o kompatybilności gier z danymi kierownicami. Najlepiej wybrać jeden z takich modeli.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Symulacje F1”