Kierownice,pady i klawiatury

rFactor, F1 Challenge 99-02, F1-2002, GP4, itd... - czyli kącik domorosłego Schumachera ;-)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
jaro738
Posty: 2949
Rejestracja: śr 13 gru, 2006 20:34
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: jaro738 » czw 02 wrz, 2010 00:06

ja mam ex'a, mysle ze z dosc duzym przebiegiem juz, i zaczelo sie z nim dziac cos takiego, ze kierownica drgala przy przy jednostajnym ruchu miedzy maxymalnymi wychyleniami.

http://www.youtube.com/watch?v=INgBmk__UHU

potraktowalem potencjometr kontaktem i teraz dragnia sa tylko minimalne przy pozycji centralenej. wczesniej tez delikatne przerwy zaczal miec pedal gazu, ale jemu kontakt pomogl w 100%

Hibron
Posty: 33
Rejestracja: śr 01 wrz, 2010 15:20

Post autor: Hibron » czw 02 wrz, 2010 11:58

Dużym przebiegiem? A można wiedzieć ile on ma lat? Dzięki

Awatar użytkownika
jaro738
Posty: 2949
Rejestracja: śr 13 gru, 2006 20:34
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: jaro738 » czw 02 wrz, 2010 12:47

kupilem ja juz uzywana w maju 2008. wczesniej miala zrobione jakies 1,5k wirtualnych km w bylej yuyjejszej lidze f1. ja mysle ze dolozylem jej jakies 25k km

norbalus
Posty: 1
Rejestracja: ndz 05 wrz, 2010 18:05

Post autor: norbalus » ndz 05 wrz, 2010 18:09

PC:

* Microsoft Xbox 360 Controller
* Microsoft Xbox 360 Wireless Racing Wheel
* Microsoft Sidewinder Force Feedback Wheel (Force Feedback)
* Fanatec Porsche 911 Turbo / Turbo S / GT3 RS Wheel
* Logitech Dual Action
* Logitech MOMO Racing
* Logitech MOMO Force
* Logitech G25 Racing Wheel
* Logitech G27 Racing Wheel
* Logitech Rumble Pad 2
* Logitech Cordless Rumble Pad 2
* Logitech Driving Force GT
* Thrustmaster RGT Force Feedback Clutch Edition
* Thrustmaster Ferrari 430 Force Feedback Racing Wheel
Na liście kierownic kompatybilnych z f1 2010 nie ma logitech driving force EX, czy to możliwe ? Czy taka kierownicy mi nie zadziała?

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » ndz 05 wrz, 2010 18:25

wymienione są po prostu wyższe półkowo modele tej firmy. EX powinien spokojnie zadziałać, jednak głowy za to dać nie mogę.
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

Hibron
Posty: 33
Rejestracja: śr 01 wrz, 2010 15:20

Post autor: Hibron » wt 07 wrz, 2010 19:45

A czy wygodnie grałoby się w F1 2010 na padzie? Jakie macie porównanie co do kierownicy? Wiem, że wtedy realizmu nie będzie takiego jak na kierownicy, ale za padem przemawia cena, 3-4 razy tańszy. Pozdro

Kendziooor
Posty: 37
Rejestracja: śr 13 sty, 2010 17:12
Kontakt:

Post autor: Kendziooor » wt 07 wrz, 2010 21:13

Mam pytanie - mam okazję kupienia kierownicy Apollo, nówka za około 100zł - czytałem posty ale jednoznacznej odpowiedzi nie dostałem - jest to w miarę sprawdzona marka? Kierownica wygląda nawet solidnie, więc chętnie bym jej spróbował (jak znajde jaki to model, to wyedytuje posta)
vel. Saimon

Awatar użytkownika
doriano
Posty: 3197
Rejestracja: czw 15 maja, 2008 23:03
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Post autor: doriano » wt 07 wrz, 2010 22:13

Krystik27 pisze:apollo łagodnie mówiąc to shit, wiem to z doświadczenia :P
Poza tym w kilku miejscach jest tu nieźle wytłumaczone czemu opłaca się inwestować właściwie tylko w Logitech i Saitek. ;)

Hibron
Posty: 33
Rejestracja: śr 01 wrz, 2010 15:20

Post autor: Hibron » śr 08 wrz, 2010 16:47

Ja mam do wyboru albo kupić nowy pad Logitecha za kilkadziesiąt złotych do około stu złotych albo kupić używaną kierownicę Logitecha do około stu pięćdziesięciu złotych. Co byłoby lepsze? Jakie jest porównanie w grze symulacyjnej pada z kierownicą. Będę grał w grę F1 2010.

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » śr 08 wrz, 2010 16:58

a czy to taki wielki problem dozbierać te stówkę więcej i kupić nowego EXa albo nowego r220/440 ?
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

Awatar użytkownika
mac7
Posty: 46
Rejestracja: czw 10 cze, 2010 19:48
Lokalizacja: Łódź

Post autor: mac7 » śr 08 wrz, 2010 18:05

Ktoś wie czy r660 będzie działać na win 7?
"Frajda płynie z wyzwań i dążenia do celu"- Ross Brawn

Hibron
Posty: 33
Rejestracja: śr 01 wrz, 2010 15:20

Post autor: Hibron » śr 08 wrz, 2010 19:09

Nowego r220 ani r440 nigdzie nie kupie. Pozatym czy dobrze grałoby się na padzie w F1 2010?

Awatar użytkownika
jaro738
Posty: 2949
Rejestracja: śr 13 gru, 2006 20:34
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: jaro738 » śr 08 wrz, 2010 19:51

pojecie F1 2010 to troche szerokie. Zalezy czy mowisz o modzie do rF, czy do F1C czy F1 10 od codemasters

Hibron
Posty: 33
Rejestracja: śr 01 wrz, 2010 15:20

Post autor: Hibron » śr 08 wrz, 2010 20:26

F1 2010 od Codemasters, które wyjdzie 24 września. Do tego czasu muszę już mieć kierownicę albo pada.

Awatar użytkownika
doriano
Posty: 3197
Rejestracja: czw 15 maja, 2008 23:03
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Post autor: doriano » śr 08 wrz, 2010 21:11

Chyba nikt tutaj w żadne wczesne wersje tej gry nie grał, więc trudno dawać jednoznaczne opinie...

Mnie się osobiście wydaje, że F1 2010 będzie mocno arcadowe. Jeśli będę miał rację, to kierownica nie będzie wymogiem i właściwie tylko od Twoich preferencji zależeć będzie wybór między padem a kierownicą.

W arcadowe (czy nawet "półsymulacyjne") gry na padzie gra się nawet nieźle. Przykładem może być tutaj Gran Turismo. Ciorałem we wszystkie części przez wiele lat na padach i naprawdę mi się podobało, ale.... do czasu.

Nie tak dawno zacząłem się bawić rFactorem, do którego kierownica jest IMO przymusowa. To po prostu kwestia precyzji, która nawet w bardziej fun`owych produkcjach jest przecież nie bez znaczenia (np. w NFS Shift z kierownicą jedzie się dużo szybciej, nie mówiąc o tym, że efekty FFB dają MNÓSTWO radości).

Do wyżej wspomnianej precyzji i radości z FFB przyzwyczaiłem się na tyle, że GT5 Prologue na PS3 zwyczajnie mnie irytowało... właśnie przez brak kierownicy.

Awatar użytkownika
mac7
Posty: 46
Rejestracja: czw 10 cze, 2010 19:48
Lokalizacja: Łódź

Post autor: mac7 » śr 08 wrz, 2010 22:40

hideto pisze:zastanawiam się właśnie, czy dać ci jasną odpowiedź, czy zmusić cię do użycia np google i odrobiny inteligencji by sprawdzić... chociażby stronę producenta... nie żebym coś do ciebie miał, jestem po prostu ciekaw ile godzin będziesz w stanie czekać na odpowiedź na forum zanim sam poszukasz odpowiedzi...
Szukałem w google i znalazłem, że na Xp, Vista działa (więc powinna tez na "siódemce") ale chciałem wiedzieć czy ktoś wie na sto procent, czy działa.
"Frajda płynie z wyzwań i dążenia do celu"- Ross Brawn

Hibron
Posty: 33
Rejestracja: śr 01 wrz, 2010 15:20

Post autor: Hibron » czw 09 wrz, 2010 07:28

Tutaj nikt nie grał, ale dziennikarze grali i mówili, że nie jest taką symulacją 100%, więc to mnie cieszy, że chyba pad będzie dobry. Pozdro

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » czw 09 wrz, 2010 14:54

mac7 pisze:Szukałem w google i znalazłem, że na Xp, Vista działa (więc powinna tez na "siódemce") ale chciałem wiedzieć czy ktoś wie na sto procent, czy działa.
mi może być tylko przykro jak szukałeś, bo ja znalazłem odpowiedź na twoje pytanie w niecałe 5 minut, jak się wysilisz to będziesz wiedział na jaką stronę wejść - którą zresztą podałem.
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

Hibron
Posty: 33
Rejestracja: śr 01 wrz, 2010 15:20

Post autor: Hibron » pn 13 wrz, 2010 19:37

Witam! Już jestem na kupnie kierownicy używanej Logitech Formula Force Ex, tylko martwi mnie jedna rzecz. Zdjęcie na niejednej aukcji wprost na kierownicę. Kierownica na tym zdjęciu jest bardzo minimalnie skręcona w lewo, jednak na tyle dużo jest skręcona, że to zobaczyłem. Czy to normalne i będzie jakiś dyskomfort w czasie gry? Zobaczyłem to na kilku aukcjach nie tylko na jednej. Pozdrawiam

EDIT: Jeszcze jedno pytanie, bo w instrukcji do tej kierownicy nie jest napisane, że obsługuje Windows Vistę. Czy obsługuje?

Awatar użytkownika
jaro738
Posty: 2949
Rejestracja: śr 13 gru, 2006 20:34
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: jaro738 » pn 13 wrz, 2010 22:20

skoro mi dziala na 7-ce, to na viscie tez bedzie. nie przejmuj sie tym. po kalibracji w czasie jazdy FFB to wyprostuje

Hibron
Posty: 33
Rejestracja: śr 01 wrz, 2010 15:20

Post autor: Hibron » śr 15 wrz, 2010 17:09

Kupiłem używaną kierownicę Logitech Formula Force Ex. Wszystko ok, kąt skrętu idealnie nadaje się na nadchodzące F1 2010. To cudo techniki zdążyłem wypróbować tylko w symulacji GT Legends, bowiem tylko taką posiadam, ale różnica ogromna w porównaniu ze starą kierownicą Trusta, która się rozklekotała po tygodniu jazdy :) Już tylko czekam do 24 września...

Awatar użytkownika
Chipita
Posty: 2345
Rejestracja: pn 22 paź, 2007 16:10
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: Chipita » czw 16 wrz, 2010 00:54

Hibron pisze:Logitech Formula Force Ex
Hibron pisze:To cudo techniki
:mrgreen:
Pojeździj sobie na tym czymś, a potem przesiądź się na G25/G27 albo DF GT wtedy zobaczysz dopiero. Chociaż nie mówię, że to jest złe bo sam na tym jeździłem chyba 2 lata, a właściwie 2 lata to ją miałem a korzystałem z 9 miesięcy tylko :P Jak ktoś chce to mogę sprzedać ;)
ESPAÑA !!!

Awatar użytkownika
hideto
Posty: 10740
Rejestracja: czw 15 cze, 2006 17:57
Kontakt:

Post autor: hideto » czw 16 wrz, 2010 01:00

Chipita, i po co chłopaka wyśmiewasz ? mam zacząć z ciebie kpić że masz jakieś badziewiaste dfgt ?

Kupił dobrą kierownice na początek i niech się nią cieszy.
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill

Awatar użytkownika
Chipita
Posty: 2345
Rejestracja: pn 22 paź, 2007 16:10
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: Chipita » czw 16 wrz, 2010 01:25

Wyśmiewam? Uświadamiam mu tylko i pokazuję, że sam przeszedłem tą samą drogę i że Ex to nie koniec.

DF GT nie jest badziewiaste o.O :)
ESPAÑA !!!

Hibron
Posty: 33
Rejestracja: śr 01 wrz, 2010 15:20

Post autor: Hibron » czw 16 wrz, 2010 07:20

Na pewno bym sobie kupił coś lepszego, jednak nie mam kasy, jednak za rok już planuję coś porządnego kupić za co najmniej 500zł. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
qbx
Posty: 191
Rejestracja: ndz 30 wrz, 2007 12:59
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: qbx » pt 17 wrz, 2010 15:23

Chipita pisze:DF GT nie jest badziewiaste o.O :)
Może jest, może nie, ale przy G25 i G27 sprawia wrażenie taniej chińskiej zabawki. :mrgreen:

A...
Posty: 27
Rejestracja: sob 15 mar, 2008 02:01

Post autor: A... » pt 17 wrz, 2010 23:55

doriano pisze: Nie tak dawno zacząłem się bawić rFactorem, do którego kierownica jest IMO przymusowa. To po prostu kwestia precyzji, która nawet w bardziej fun`owych produkcjach jest przecież nie bez znaczenia (np. w NFS Shift z kierownicą jedzie się dużo szybciej, nie mówiąc o tym, że efekty FFB dają MNÓSTWO radości).
Jest proste wyjaśnienie, dlaczego w NFS Shift lepiej korzysta się z kierownicy.
NFS:S korzysta ze zmodyfikowanego silnika fizycznego..... rFactora.

Awatar użytkownika
jaro738
Posty: 2949
Rejestracja: śr 13 gru, 2006 20:34
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: jaro738 » sob 25 wrz, 2010 15:23

2 ostatnie pytania -

tak, kupisz. poszukaj logitecha force ex, albo dozbieraj stowe na uzywane dfp. pewnie tez jakis saitek, ale nie orientuje sie w ich cenach
boj sie boga, nie kupuj

grzesiek177
Posty: 14
Rejestracja: pn 31 maja, 2010 18:30
Lokalizacja: Stalowa Wola

Post autor: grzesiek177 » sob 25 wrz, 2010 16:06

Co do Logitecha, ciężko znaleźć coś poniżej 200 zł ;p tym bardziej, że interesuje mnie nowy sprzęt, gwarancja zawsze się może przydać ;p
A ta kierownica Apollo jest aż tak zła ?;o Miałem okazje przyjrzeć się jej wizualnie w sklepie 180 stopni promień skrętu (90 prawo, 90 lewo - i tutaj pytanie: czy te "tańsze" logitechy też mają promień skrętu 180 czy więcej? ) tyle, że w dotyku bardzo plastikowo ;p...

Awatar użytkownika
jaro738
Posty: 2949
Rejestracja: śr 13 gru, 2006 20:34
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: jaro738 » sob 25 wrz, 2010 18:34

z tym ze logi sie w sumie nie psuje. ja mam swojego ex mysle intensywnie uzywanego, a jezdzic mozna, wiec nad uzywanym sie zastanow, a jak nie to dozbierac do swinki skarbonki stowe i kupic nowke. tak, force ex i vibration formula (tego drugiego nie kupowac) maja tez 180deg

ODPOWIEDZ

Wróć do „Symulacje F1”